RESEPI

1. Puyu Rebung Lemak Cili Api
sumber: http://tersiratdantersurat.blogspot.com

Bahan-bahan:
250gm rebung siam
5 ekor ikan puyu sederhana besar
1 helai daun kunyit
1 batang serai
1/2 asam keping
garam
ajinomoto
1 biji kelapa diambil santannya
gula (jika perlu)

Bahan Giling:
20 tangkai cili api
3 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
2 sudu besar minyak masak

Cara Masakan:
Masukkan santan bersama bahan giling, asam keping, daun kunyit dan serai kemudian masak menggunakan api sederhana. dikacau sehingga santan masak. kemudian masukkan ikan bersama rebung. kemudian masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa dan jika perlu boleh letakkan sedikit gula(tujuan jika gulai terlalu pedas - dapat mengurangkan rasa pedas). sentiasa kacau sehingga masak (tujuannya supaya lemak tidak pecah minyak).kemudian diangkat untuk dihidangkan. (ini petua mak zan ye...nak tahu lemak dah masak, cuba lihat pada bahagian dalam periuk dimana kedudukan atas kuah terdapat lemak yang melekat. itu bermakna kuah sudah cukup masak - dan sentiasa jaga/kacau lemak supaya tidak pecah minyak).

2. Puyu Pisang Muda Lemak Cili Api
gambar pinjam dr: http://makanmalaya.com/


3. Asam Pedas Puyu
Gambar aje, resepi sama cam msk asam pedas lain.